Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες .Όλους εσάς που απόψε βρίσκεστε εδώ αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, σας χαιρετώ όλους μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά για την τιμή που μας κάνετε να είστε απόψε εδώ, στην σεμνή και λιτή τελετή της κοπής της πίττας των Πολυτέκνων.
Θα νόμιζε κανείς πως ένας ακόμη σύλλογος κόβει την πίττα του. Μα δεν είμαστε ένας ακόμη Σύλλογος. Είμαστε μια οικογένεια όλοι μας. Μια οικογένεια που το συνδετικό μας στοιχείο είναι ο ίδιος ο θεσμός της οικογένειας. Αυτής της οικογένειας που βάλλεται, που πλήττεται, που παρά τα όποια βήματα δεν τυγχάνει της στήριξη, ως όφειλε, της πολιτείας. Αυτής της πολιτείας και του έθνους, των οποίων είμαστε οι βασικοί υποστηριχτές και αιμοδότες με τα ίδια τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας αυτά, το ζωντανό παρόν και αύριο της ίδιας της πατρίδας μας. Που δεν γεννήθηκαν από καμμία σκοπιμότητα, παρά μόνο από της αγάπη των γονέων τους προς τον θεό και την οικογένεια.
Πριν προχωρήσω, αγαπητοί φίλοι, θα μου επιτρέψετε να πώ δυό λόγια για το ποιοι είμαστε.
Είμαστε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Πρέβεζας, που ιδρύθηκε το 1929, με έδρα την Πρέβεζα. Έχει εγγεγραμμένες 1200 οικογένειες , με περισσότερα από 7.000 μέλη, χωρίς να υπολογίζεται ο Σύλλογος Φιλιππιάδας.
Μέχρι τώρα η δραστηριότητα του συλλόγου, είχε σχέση με την διαχείριση των προϊόντων παρέμβασης της Ε.Ε., με την θεώρηση βιβλιαρίων και χορήγηση πιστοποιητικών, στα μέλη του.
Με την σημερινή πρώτη δημόσια εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιττας του Συλλόγου, γίνεται η απαρχή των δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων,αυτών των παρεμβάσεων και δράσεων που είναι θεσμοθετημένες στο καταστατικό του Συλλόγου, στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας και κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι.
Αποκαλούν την πολύτεκνη οικογένεια και δίκαια ραχοκοκαλιά του κοινωνικού ιστού και την θεωρούν ως την ενδεδειγμένη λύση στο δημογραφικό πρόβλημα, που από όλους αναγνωρίζεται, ως το κατ’ εξοχήν πρόβλημα , για το μέλλον της ίδιας της πατρίδας μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει δραστικά και αλλάζει παράλληλα και τα χαρακτηριστικά της ίδιας της κοινωνίας μας. Το διαπιστώνει κανείς στα σχολεία μας, στην εργασία, στον στρατό, στην επαρχία και τα χωριά που μαραζώνουν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα κατατάσσεται στις έξι πρώτες χώρες υψηλού κινδύνου για δημογραφική κατάρρευση. Η πατρίδα μας οδηγείται σε πληθυσμιακό μαρασμό και σε συνάρτηση με το μέγεθος των μεταναστών ,πάσης φύσεως,
που έχουν εισρεύσει στην πατρίδα μας, ουσιαστικά απειλείται η ίδια η ταυτότητα του έθνους και της Θρησκείας μας .
Η προσφορά των Πολυτέκνων είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη. Δεν παραγνωρίζουνε την συμβολή όλων των Ελλήνων, αλλά το έμψυχο, το ανθρώπινο δυναμικό που προσφέρουν οι πολύτεκνοι, δεν έχει μέτρο σύγκρισης και δεν αποτιμάται με οικονομικά μεγέθη. Γιατί κανένα οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί να γίνει ισοζύγιο με την προσφορά των Πολυτέκνων.
Μπορεί κανείς λοιπόν να αμφισβητήσει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά, δεν είναι οι στυλοβάτες του έθνους;
Ότι οι πολύτεκνοι γονείς δεν είναι αληθινοί, καθημερινά, ήρωες;
Ο αγώνας τους να αναθρέψουν, να μεγαλώσουν, να νουθετήσουν, να μορφώσουν, να γαλουχήσουν με τις πατροπαράδοτες αξίες, να αποκαταστήσουν επαγγελματικά και οικογενειακά τα παιδιά τους, είναι αγώνας έντονος, καθημερινός, επίμοχθος .Είναι αγώνας ζωής. Αγώνας χωρίς ανταλλάγματα και παραχωρήσεις. Ένας αγώνας μέσα από πολλές παγίδες. Μέσα από την αδιαφορία της πολιτείας, τον χλευασμό, ενίοτε, της κοινωνίας στον θεσμό της πολύτεκνης οικογένειας με μια επίφαση αστειότητας που ουσιαστικά καταλήγει σε ένας ιδιότυπο ρατσισμό. «Καλά τηλεόραση δεν έχετε;» ή «εμείς θα πληρώσουμε τα παιδιά που έχεις κάνει;». Μέσα από την έλλειψη ουσιαστικών, αποτελεσματικών και προστατευτικών διατάξεων , εκ μέρους της πολιτείας.
Όμως η πίστη μας στον θεσμό της οικογένειας και στις αξίες του έθνους μας και στην Ορθοδοξία, μας ενδυναμώνουν και μας ισχυροποιούν για να βγούμε νικητές σε τούτο τον αγώνα.
Οι πολύτεκνοι, δεν επιδιώκουν ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις. Δεν επαιτούν. Απαιτούν ισότιμη και δίκαια αντιμετώπιση, με τους άλλους πολίτες που, είτε, δεν κάνουν παιδιά, λόγω προσωπικών επιλογών, είτε κάνουν ένα ή δύο παιδιά. Το απαιτούν γιατί είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Το σύνταγμα της Ελλάδας, που ρητά επιτάσσει, στο άρθρο 21, ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας και μέριμνας από το κράτος.
Παρά ταύτα η κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται, τελευταία, πλήττει ανελέητα την πολύτεκνη οικογένεια.
Αυτό έχει γίνει, για παράδειγμα, με την εξομοίωση των πολυτέκνων και των αγάμων, στο όριο απαλλαγής της ακίνητης περιουσίας.(400.000 και για τον άγαμο και για τον πολύτεκνο), με τις περικοπές μισθών , συντάξεων και επιδομάτων, με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αγνοώντας τον αριθμό των παιδιών κάθε πολύτεκνης οικογένειας.
Πέρα από τα πενιχρά οικογενειακά επιδόματα, η θεωρητική στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας και τα, κατά καιρούς, ευχολόγια, δεν αρκούν ούτε επαρκούν.
Χρειάζονται γενναία μέτρα, σήμερα, όχι αύριο, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ώστε να αλλάξει και η αντίληψη και η νοοτροπία των νέων για δημιουργία οικογένειας και για την στήριξη των ήδη πολύτεκνων οικογενειών.
Έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε που και ρεαλιστικές είναι και λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και την όποια δημοσιονομική δυσχέρεια και στενότητα .Ορισμένες από τις προτάσεις αυτές ,είναι:
1. Κατάργηση και σε κάθε περίπτωση, τροποποίηση των διατάξεων, που ανάφερα πιο πάνω και αφορούν στην περικοπή μισθών, συντάξεων, δώρων κ.λ.π.
2. Καταψήφιση των άρθρων 43,44 και 45, του νομοσχεδίου γιαα την υγεία που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή.
3. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας, στο τριπλάσιο του άγαμου, τουλάχιστον.
4. Φορολογική απαλλαγή για το 4ο και για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο,πέραν αυτού, ύψους 8.000 Ευρώ.
5. Απαλλαγή για τέλη κυκλοφορίας, κατά 50%.
6. Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι οι δήμοι να προχωρήσουν στην μείωση ή την απαλλαγή, από δημοτικούς φόρους και τέλη των πολύτεκνων οικογενειών
7. Χορήγηση στέγης ή χορήγηση άτοκου δανείου σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες για απόκτηση ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.
8. Οι φοιτητές, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών να φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ του τόπου συμφερόντων τους, χωρίς περιορισμούς.
9. Να χορηγούνται άτοκα δάνεια σε παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, που σπουδάζουν και η αποπληρωμή ή η εξόφληση να γίνεται μετά την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών.
10. Υποχρεωτική τοποθέτηση ενός παιδιού πολύτεκνης οικογένειας, στο Δημόσιο.
11. Χορήγηση άτοκου δανείου σε νέα ζευγάρια, για την απόκτηση στέγης και με την απόκτηση τρίτου παιδιού, να χαρίζεται το υπόλοιπο του δανείου.
12. Να δοθούν κίνητρα και ενισχύσεις σε νέα ζευγάρια, μετά την απόκτηση παιδιών, για εργασία ή για δική τους επιχείρηση.
Οι 12 αυτές προτάσεις δεν εξαντλούν ούτε την δυνατότητα παρέμβασής μας ,ούτε το διεκδικητικό πλαίσιο. Μέσα από ένα διαρκή διάλογο θα συνδιαμορφώνουμε και τα αιτήματα και τον τρόπο διεκδίκησης. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί από τον ταμία του Συλλόγου μας και νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλου του Καλλικρατικού Δήμου Πάργας, καθηγητή Μαθηματικών, κ. Παπαχριστοδούλου Ιωάννη, ιστοσελίδα για την ηλεκτρονική επικοινωνία, με τα μέλη του Συλλόγου, ούτως ώστε, μέσα από την από κοινού διαμόρφωση και καθολικά να είναι και να προωθούνται στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, για την στήριξη και ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας.
Περιμένουμε από όλους τους φορείς και από τις νεοεκλεγείσες αρχές σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας, να σταθούν αρωγοί των προσπαθειών μας.
Δεν θέλω να κλέψω περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο σας. Κλείνοντας, να ευχηθούμε «Καλή χρονιά και ευλογημένη» σε όλους τους πολύτεκνους, σε όλους τους Έλληνες και ο καλός Θεός μας να μας φωτίσει όλους, ιδιαίτερα όμως την Πολιτική, Θρησκευτική και Στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, για την επιβίωση, πρόοδο και προκοπή του Ελληνισμού.