Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τι προτείνω για το ανδρικό πρότυπο


Αρθρο της Αλεξάνδρα Καππάτου  Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

 -Φροντίστε να λειτουργεί στην οικογένειά σας η τριγωνική σχέση  που χρειάζεται κάθε παιδί, δηλαδή η σχέση πατέρα, μητέρας και του ιδίου. Μπορεί να αναλάβει το ρόλο του τρίτου προσώπου ο θείος ή ο παππούς. Πρέπει πάντως να  επιλεγεί μια σταθερή και ισορροπημένη προσωπικότητα που δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που καλείται να επιλύσει. Πρέπει επίσης η σχέση να είναι στενή  συγγενική, ώστε να μην υπάρχουν πολλές πιθανότητες το άτομο αυτό να παραιτηθεί από το ρόλο του και το παιδί να βιώσει δεύτερη εγκατάλειψη.
- Αν δεν υπάρχει το  κατάλληλο άτομο για τον συγκεκριμένο ρόλο στο άμεσο περιβάλλον σας ή δεν είναι διαθέσιμο μονίμως για την καθημερινότητά σας, καλό είναι να βρείτε ένα θετικό ανδρικό πρότυπο στο οποίο εν γνώσει του παιδιού να μπορείτε να απευθύνεστε τουλάχιστον κατά καιρούς, για τα σημαντικά ζητήματα. Το πρόσωπο αυτό θα είναι ο δεύτερος πόλος που χρειάζεται το παιδί.
- Αποφύγετε να μιλάτε αρνητικά για τον απόντα πατέρα
- Λόγω της απουσίας του, το παιδί μπορεί να αναπτύξει  έντονη ανασφάλεια. Πρέπει να ενισχύετε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή του με αθλήματα, χόμπι, ενδιαφέροντα κ.λπ.
- Το παιδί, ειδικά το αγόρι, μπορεί να νιώθει οργή για τον απόντα πατέρα. Όμως θέλει να δείχνει ότι αδιαφορεί γι’ αυτόν. Έτσι, προκειμένου να μην παραδεχτεί την οργή του, μπορεί να τη στρέψει  σε διάφορους στόχους –στους καθηγητές, στη μητέρα, γενικά στην κοινωνία κ.λπ. Άλλες φορές το παιδί δεν εκφράζει οργή, αλλά θλίψη. Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το πληγώνει η απουσία του πατέρα, στρέφει λοιπόν τη θλίψη και την οργή εναντίον του εαυτού του. Θυμώνει με τον εαυτό του και λειτουργεί αυτοκαταστροφικά. Προσπαθήστε να προλάβετε τέτοια προβλήματα στην εφηβεία, μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί σας να εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματά του, να τα ερμηνεύει και να τα αποδέχεται.
- Μερικοί έφηβοι  αποφασίζουν να αναζητήσουν το βιολογικό πατέρα τους. Προετοιμασθείτε για το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθειά σας για να έρθει σε επαφή με τον απόντα πατέρα.

Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Πρέβεζας