Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές από τους πολυτέκνους

http://polyteknos.files.wordpress.com/2011/10/lawyers11-458x315.jpg?w=300&h=206Ανοίγει ο δρόμος των δικαστικών προσφυγών από τους πολυτέκνους οι οποίοι υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου για τα προστατευόμενα μέλη τους που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η επιβάρυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.500 ευρώ ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες δικαίωσής τους από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Οι ρυθμίσεις θίγουν 32.500 οικογένειες που έχουν τέσσερα προστατευόμενα μέλη και άνω από τις συνολικά 180.000 πολύτεκνες οικογένειες.
«Οι πολύτεκνοι πλήττονται ανελέητα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Βασίλειος Θεοτοκάτος, επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από οικογένειες πολυτέκνων που αγωνιούν για το θέμα της φορολόγησης.
«Η απρόβλεπτη και η αιφνίδια σοβαρή και ουσιαστική μείωση εισοδημάτων ανθρώπων που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει κοινωνικά – όπως είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι – μέσω της αύξησης καθ’ οιονδήποτε τρόπο της φορολογίας αποτελεί σαφή προσβολή του σεβασμού της περιουσίας τους και του δικαιώματός τους να απολαύσουν “ειρηνικά” – κατά το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης – τα εισοδήματά τους» υπογραμμίζει ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. «Θεωρώ ότι οι προσβαλλόμενοι πολίτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ενώπιον του δικαστηρίου του Στρασβούργου για την παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία τους» προσθέτει και τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι καμπάνες του Στρασβούργου πολύ φοβάμαι ότι θα ηχήσουν σύντομα».
Οι πολύτεκνοι εκφράζουν μάλιστα την εξής απορία: «Δεν ήταν ο ίδιος υπουργός που τον Ιούλιο του 2011 καθιέρωνε φορολογική απαλλαγή για τον πολύτεκνο με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα τις 27.000 ευρώ; Τώρα υποχρεώνει τον ίδιο πολύτεκνο οικογενειάρχη να πληρώσει φόρο 3.030 ευρώ για το ίδιο εισόδημα;».
Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο ενώ πέρυσι οικογένειες με τρία παιδιά είχαν προσαύξηση κατά 11.500 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο τέκνο προβλέπονταν επιπλέον 3.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ