Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αρ. Πρωτ. 70
Αθήνα, 5/3/2010

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα έφερε τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων, τα οποία, ας ελπίσουμε, ότι θα φέρουν αποτέλεσμα χωρίς να συντρίψουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι πολύτεκνες οικογένειες, που έχουν ήδη συνεισφέρει στη χώρα ένα σπουδαίο συντελεστή εθνικής ανάπτυξης που είναι τα παιδιά, καλούνται να σηκώσουν βάρη πολύ μεγαλύτερα από όσα τους αναλογούν.

Ενώ το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», οι πολύτεκνοι, χρόνια τώρα, φορολογούνται βαρύτατα, αφού το κατά κεφαλή φορολογητέο τους εισόδημα είναι πολλές φορές κάτω από τα όρια της φτώχειας Και στο ατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο πλήττονται ανελέητα οι πολύτεκνοι. Αφού για τις περικοπές του δώρου Πάσχα, επιδόματος αδείας, δώρου Χριστουγέννων προβλέπεται περικοπή κατά 30% για τον άγαμο και η ίδια περικοπή κατά 30% για τον πολύτεκνο με 4, 5, 6, 10 κλπ. παιδιά!

Το ίδιο γίνεται επίσης και στη μείωση κατά 12% στα επιδόματα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Πάλι στην ίδια μοίρα ο άγαμος και ο πολύτεκνος! Τα παιδιά είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν έχουν ανάγκες για τροφή, ένδυση, βιβλία, ….

Ακόμα, στην ίδια μοίρα τίθενται άγαμοι και πολύτεκνοι και στα μεγάλα εισοδήματα της έκτακτης εισφοράς!

Έτσι συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους;

Και μόνο η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% σε όλα τα είδη θα επιφέρει μεγάλο κόστος στους πολυτέκνους, αφού έχει υπολογισθεί ότι μια 4-μελής οικογένεια (δηλαδή με 2 παιδιά μόνο) θα έχει επίπτωση 600 ευρώ ετησίως. Η σημαντική αυτή αύξηση του ΦΠΑ σε ένδυση – υπόδηση κλπ παιδικά προϊόντα πλήττει κυρίως τους πολυτέκνους.

Εάν συνυπολογίσουμε και τις περικοπές στα επιδόματα και στα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ, είναι προφανές ότι η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη και αναλογικά μεγαλύτερη για τις πολύτεκνες οικογένειες, περισσότερο από δύο – τρεις μηνιαίους μισθούς ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου! Είναι δυνατό να επιβιώσει έτσι μια πολύτεκνη οικογένεια; Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οικογένειες με πολλά παιδιά στηρίζονται από την Πολιτεία, μέσω των ισχυρών κοινωνικών υποδομών αλλά και των πλουσιοπάροχων επιδομάτων τέκνων, στην Ελλάδα δυστυχώς οι πολύτεκνοι με τα εξαγγελθέντα μέτρα, οδηγούνται στη φτώχια και την εξαθλίωση!

Που είναι η ειδική μέριμνα του Κράτους για την πολύτεκνη οικογένεια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα;

Ζητούμε:

§ να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, από αυτά τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης, γιατί οι πολύτεκνοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για την κατάντια του τόπου και κάνουν τα πάντα για την πραγματική ανάπτυξη και ουσιαστική αναγέννηση της Χώρας μας. Είναι γνωστό ότι η μείωση του πληθυσμού μιας χώρας, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι δείκτης οικονομικής ύφεσης και όχι ανάπτυξης.

§ να στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες με τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωθούνται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό! Είναι επείγον να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή από το γελοίο ποσό των 1000 ευρώ που προβλεπόταν έως τώρα για κάθε παιδί από το 4ο και για κάθε επόμενο, διότι εάν η Ελλάδα μείνει χωρίς πολύτεκνες οικογένειες, τότε θα έχει η ίδια επιλέξει την αυτό-εξαφάνισή της!

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος